Ez is camping kerékpár, de tandem és összecsukható. És ha azt gondolnád, hogy manapság találták ki, hát nem!

Camping tandem folding

 

A Graziella formája egy olasz dizájner, Rinaldo Donzelli agyából pattant ki, majd 1963-ban meg is építette fia, Teodoro Carnielli és Vittorio Veneto.
Teodoro még 1908-ban alapított egy fitnesz eszközöket, főleg szobakerékpárokat és kerékpárokat gyártó céget. Fia, Guido Carnielli hamar beszállt a kerékpárgyártásba. Nagy szerepe volt az ötlet megvalósításában, hogy egy összecsukható kerékpárt készítsenek, kis kerekekkel, melyet lehetne szállítani autóban. 1963-ban Guido nevén szabadalmaztatták.
Az eredeti bringa még Bottecchia márkanéven futott, de 1964-ben a Graziella önálló márka lett.
Kezdetben a Graziella tandem egysebességes, összecsukható bicikli volt 16 "-os kerekekkel, dinamós lámpával, csengővel, elől dobfékkel, hátul kontrafékkel. A kétszemélyes, acélvázas bringa mindössze 25 kg-ot nyomott.

A tandem modellt hamarosan követte egy gyerek modell 12 colos kerekekkel, és egy még kisebb, 10 colos kerekekkel.

Graziella 10-es modell


Mind a tandemet, mind a normál camping modellt 1971-ben 20 colos kerekekkel kezdték gyártani, mely jóval "haladósabb" volt, mint a 16-os kerékváltozat.
Az évek során sok minden változott. Más lett a lámpák formája, első kosarat kapott, majd a 70-es évek közepén 3 sebességes agyváltóval is szereltek Graziellákat.

Hippis Graziella kerékpár a 70-es évekből


A márka népszerűsítése érdekében széles körben reklámozták. Így lettek a Graziella leghíresebb reklámarcai Brigitte Bardot és Salvador Dalí.

Brigitte Bardot és Salvador Dalí kerékpárral


Azonban az egyszerű U-vázat egyre többen "koppintották" és a '70-es évek végére már egy sor olasz kerékpárgyártó cégnek volt hasonló bringája, ám a Graziella név sokáig elhíresült maradt és gyűjtők féltett kincse lett.
Carnielli termelésével véget ért az "eredeti" Graziella gyártása.
2012-ben a Bottecchia feltámasztotta a márkát, és elkezdte forgalmazni a modern változatát. A Graziella 2014-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Bottecchia készített egy limitált szériás 24 karátos aranyozott vázas modellt.

Aranyozott vázú kerékpár

Mentés