BicikliCentrum

Bevásárlókosár 0
0 Ft

A jövő kerékpárja a 3D nyomtatással készült titanium bringa

3D nyomtatás nagy divat napjainkban. Az elmúlt években több kerékpár is készült ezzel a technológiával. Nemrég egy kis ausztrál gyártó, a Flying Machine Bicycle Stúdió bemutatta első 3D-s nyomtatóval készített titánium vázzal szerelt kerékpárt, mely a 3DP-F1 nevet kapta.

3D kerékpár nyomtatás

A 3D nyomtatás, a electron beam machining nyomtatásai eljárásnak köszönhetően  rendkívül rugalmas a vázgeometria kialakítása tekintetében. A folyamat során a felület olvadásának fokát programozni lehet, így a szikraforgácsolással elkészített éles, kis méretű felületekkel ellentétben a nyomtatott alakzatok nem deformálódnak. Az EBM technológiával készült alkatrészek élettartama jelentősen megnő és a korrózióval szembeni ellenállás is hatékonyabb. A kötéseket a titán csövek és a 3D nyomtatott alkatrészek között az űrkutatásból ismert epoxi ragasztóval rögzítik.

3D kerékpár nyomtatás
Az EBM eljárás abban is különbözik más nyomtatási technológiáktól, hogy jóval gyorsabb. Egy kerékpár váz kb. 10 nap alatt elkészíthető, ami jelentősen javítja a termék piaci esélyeit. Más 3D-s nyomtatóval készült kerékpárokat a megrendeléstől számított 60-70. napon tudták leszállítani.

3D kerékpár nyomtatás
A Flying Machine 3DP-F1 1,6 kg sulyú, de az ausztrál mérnökök azon dolgoznak, hogy 1kg alá vigyék a bringa tömegét. És hogy mindez mennyibe kerül? Az alap változat 3500 ausztrál dollárba, ami hozzávetőlegesen 700 ezer Ft. A Shimano Di2 szettel szerelt prémium változatért pedig 5500 ausztrál dollárt (1 100 000 Ft) kérnek.

← Előző Következő →