Az additív gyártásban jónevű vállalatnak számító Arevo Labs által alapított Superstrata elkezdte kompozit 3D nyomtatással készült kerékpárjainak és elektromos kerékpárjainak kereskedelmi forgalmazását. A valóságban ez azt jelenti, hogy kiszállították az első biciklit.


3D nyomtatott kerékpár

Maga a jármű mérföldkő a 3D nyomtatás történetében. Az első folyamatos szálerősítéses kompozittal nyomtatott, piacra kerülő fogyasztói termékek egyikéről van ugyanis szó. Nem véletlen, hogy többek szerint 2020 egyik legjobb és legfontosabb printelt darabja.


A forgalmazással alaposan megváltozik a termékek körüli munka. A gyártócsapat még az év végi szabadságidőszakban is tesztelt, printelt, szerelt, festett, csiszolt, összeszerelt, hogy ne legyen semmiféle fennakadás, és kielégítsék a megrendelők igényeit.
Mivel a Superstrata maximalista, a minőségtesztek lassabban mentek, tovább tartottak, mint gondolták. Például azért nyomtattak több prototípust, hogy különböző feltételek, változatos körülmények mellett tudják letesztelni a kerékpár-váz teljesítményét.
Az első kiszállítás azért is fontos állomás, mert ezzel a Superstrata teljes gyártómódba helyezte magát. Ez arra vonatkozik, hogy már tervezik az újabb kiszállításokat, minél több értékesítést, amelyek törvényszerűen további nyomtatásokkal stb. járnak.
A kaliforniai cég ősszel egyedi termékeket kínáló és csúcstechnológiás internetes konfiguráló rendszerrel (Superstrata Studio) felszerelt online boltot nyitott, biciklijei onnan rendelhetők meg, ott alakíthatjuk ki olyanra őket, amilyenre szeretnénk.
Mivel kompozit-nyomtatással foglalkoznak, a technológiai trendek nekik kedveznek: előrejelzések alapján az additív gyártás e szegmense a 2020-as évek végére 10 milliárd dollár feletti piaccá válik. Egy ilyen végtermék pedig mindig jó reklám a gyorsan növekvő, fiatal szegmensnek. Startupok, fiatal fejlesztők inspirációt meríthetnek belőle.

Forrás: freedee.blog.hu