Egyre népszerűbbek az autók hátsó ajtajára hevederrel rögzített vagy vonóhorogra rögzíthető, egyszóval hátsó bringatartók. A hátsó elhelyezésű szállítókon sokkal kényelmesebb a fel- és lerakodás, a tetőtartókkal ellentétben. Nem növelik jelentősen a zajt és a fogyasztást, és nem rendezünk roncsderbit, ha elfeledvén tetőszállítmányunkról, lehajtunk a mélygarázsba. Csakhogy ezek a kerékpárszállítók általában kitakarják a rendszámot és/vagy a hátsó lámpát, amiért a yard bizony büntet.

Hátsó kerékpárszállítóra rendszám

A kérdés, kötelező-e megvenni a harmadik rendszámot?

Korábban számos kérdést kaptunk az érvényben lévő jogszabállyal kapcsolatban, melynek értelmezése szerint köteles volt a felhasználó a rendszámot kitakaró kerékpárszállító esetén, áthelyezni azt autójáról a kerékpárszállítóra. Nem árt tudni, hogy aki egy papírra írja a rendszám karaktereit és azt rögzíti a hátsó szállítóra, elköveti a hatósági jelzés meghamisítása bűntettet, maradt tehát egyetlen legális útként a rendszám állandó oda-vissza szerelése.

Hátsó kerékpárszállítóra rendszám

2017. április első napjától a hátsó kerékpárszállítókra kötelező volt úgynevezett szürke rendszámot kiváltani. Ha összeadjuk ennek költségeit és a kiváltással járó macerát, az nem kevés.
Viszont jó hírünk van. Nem kötelező kiváltaniuk a harmadik rendszámot a hátsó kerékpárszállítóra! Az erről szóló rendeletmódosítás megjelent a Magyar Közlönyben és természetesen hatályba is lépett.

A lényeg, hogy akinek macerás a rendszám átrakosgatása az autóról a szállítóra és vissza, az kiválthatja a szürke rendszámot. A szürke rendszám tehát nem kötelező!

Hátsó kerékpárszállítóra rendszám

Amit még fontos a jogszabályból kiemelni, az hogy a harmadik (szürke) rendszám csak A-típusú, azaz normál méretű lehet.