Egyre népszerűbbek az autók hátsó ajtajára hevederrel rögzített vagy vonóhorogra bilincselhető, egyszóval hátsó bringatartók, hiszen sokkal kényelmesebb a fel- és lerakodás, a tetőtartókkal ellentétben nem növelik jelentősen a zajt és a fogyasztást, és nem rendezünk roncsderbit, ha elfeledvén tetőszállítmányunkról, lehajtunk a mélygarázsba. Csakhogy ezek a kerékpárszállítók általában kitakarják a rendszámot, amiért nem kevés autóst büntettek már meg a rendőrök.

Hátsó kerékpárszállítóra rendszám

 

Korábban számos kérdést kaptunk az érvényben lévő jogszabállyal kapcsolatban, melynek értelmezése szerint köteles volt a felhasználó a rendszámot kitakaró kerékpárszállító esetén, áthelyezni azt autójáról a kerékpárszállítóra. Nem árt tudni, hogy aki egy papírra írja a rendszám karaktereit és azt rögzíti a hátsó szállítóra, elköveti a hatósági jelzés meghamisítása bűntettet, maradt tehát egyetlen legális útként a rendszám állandó oda-vissza szerelése.

Hátsó kerékpárszállítóra rendszám

Szerencsére ennek a macerának vége, ugyanis az Ueblertől kapott legfrissebb információink szerint nemsokára ki lehet váltani a harmadik rendszámot.
Több kerékpáros szervezet már jó ideje bombázza a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a harmadik rendszámtábla használatának engedélyezésével kapcsolatban, mely számos európai országban réges-régen bevett gyakorlat. 2017-től azonban egy harmadik – ez első és hátsó rendszámtáblától eltérően - világosszürke rendszámot kell kiváltani azokra a hátfalra és vonóhorogra szerelt bringatartókra, melyek takarják az azonosításhoz szükséges táblát.

Hátsó kerékpárszállítóra rendszám
Vannak hátsó ajtós kerékpárszállítók, amik idáig sem takarták a rendszámot

 

A jó hírt a nemrég megválasztott kerékpárügyi kormánybiztos, Révész Máriusz jelentette be a Grundban tartott sajtótájékoztatón. Nem volt még szó a kiváltás menetéről és költségeiről, az viszont biztos, hogy a harmadik tábla más színű lesz, eltérően a kocsik első és hátsó rendszámától. A kormánybiztos ígérete szerint év végére, de legkésőbb jövő év elejére elkészül a jogi szabályozás. Ezzel megszűnik a hátsó rendszám kerékpárszállítóra való áthelyezésének problémája és kellemetlensége, még egyszerűbbé téve ezzel a vonóhorgos és hátsó ajtós biciklitartók használatát.

Mentés

Mentés

Mentés