Láttunk már példát a történelemben arra, hogy járműveket, használati tárgyakat modellezett le valaki papírból. Viszont ezek a legtöbb esetben csak ügyes hasonmásai az eredetinek és rendszerint dísztárgyak, nem többek. Izhar Gafni viszont teljesen más koncepciót képzelt el: Úgy tervez kartonpapírból kerékpárt, hogy az teljesen működőképes, használható legyen.


Papírból használható kerékpár


Más kérdés persze a tartósság, de ebben az esetben szinte lényegtelen: Szerinte a bringa legnagyobb előnye, hogy rettentően olcsó, így ha néhány hét vagy hónap alatt sikerül leamortizálni, akkor csak simán készítünk egy újat. Persze ez aligha mindennapi használatra lett tervezve, de a masszív felépítményt az is bizonyítja, hogy Izhar maga ül rá és teker át a városon, pedig nem egy pehelykönnyű vékony sportoló. A fenti videóból kiderül, hogy a tervezéshez számítógépet használt és már nem ez az első próbálkozása ezen a téren, viszont ez az első ami tényleg úgy néz ki, mint egy kerékpár. Az egész projekthez az ötletet az origami művészet adta számára, de tudta, hogy ide kevés lesz a puszta hajtogatás, ezért egy kis mérnöki talányt is be kellett vetnie, melyhez jól jött ipari formatervezői múltja.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/txSboSNQINs" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>