A British Cycling a közelmúltban vetette fel azt a javaslatot, hogy azok a személyek, akik biciklivel járnak dolgozni, évi 250 font adókedvezményre legyenek jogosultak. A szervezet célja, hogy a kormány elfogadja azokat az intézkedéseket, amelyek ösztönöznék az embereket az aktív mozgásban való részvételre.

A főbb javaslat szerint a kedvezményt azok vehetik igénybe, akik rendszeresen biciklivel járnak munkába, az egyéni vállalkozók, valamint a munkáltatók például korszerű munkahelyi biciklitárolók építésére.
A ’Bike Break’ elnevezésű intézkedés által a kerékpározók évi 250 fontot(~90 000 Ft) igényelhetnének vissza adójukból, amennyiben igazolni tudják, hogy valóban rendszeresen biciklivel járnak munkába. A British Cycling szerint ezt könnyedén igazolni lehet egy olyan alkalmazás kifejlesztésével, amely képes nyomon követni a felhasználók napi útvonalát.
A jelenlegi terv szerint, csak két év után lehet majd igényelni az adókedvezményt.
Becslések szerint az egész intézkedéscsomag költsége megközelítőleg évente 170 millió font (58,5 milliárd Ft) lesz a kezdeti években.
A kezdeményezést a kerékpáros legenda, Chris Boardman és a paralimpiai aranyérmes Dame Sarah Storey is támogatják.
Boardman reményét fejezte ki, hogy a kormány integrálja ezt a „tökéletesen kivitelezhető” tervet a jelenleg kidolgozás alatt álló kerékpározási és gyaloglási tervezetébe.
„Ki kell használni a rendelkezésre álló teret, amely lehetőséget biztosít az embereknek arra, hogy biztonságosan kerékpározhassanak; ez az a terület, ahol alapvető változást lehet elérni. Nekünk az a dolgunk, hogy nyomást gyakoroljunk a kormányra, hogy ez a változás meg is valósuljon. Ennek az egyik legjobb módja pedig az, ha olyan dolgokat reprezentálunk a kormánynak, amelyeket csak az ő segítségükkel lehet megvalósítani.”
Boardman hozzátette, a Britisch Cycling pozitív választ kapott a kormánnyal folytatott első tárgyalások során.

Forrás: cyclingweekly.co.uk