Sokan tartanak a hideg, havas időben való kerékpározástól. Az ember komfortérzetét erőteljesen befolyásolják a mínuszok. Vannak akik a kondíció megtartása végett ilyenkor szoba- vagy spinning kerékpárra szállnak. Előre bocsátom, ez mindenképpen hasznos. Még jobb, ha ilyenkor ablakot nyitunk és friss levegőt szívunk. Persze a szobakerékpározás közel sem olyan változatos, mint amikor két keréken hasítunk és közben minden változóban van, a táj, az emberek, az autók. Sebaj! – ezen könnyen segíthetünk. Hallgassunk közben zenét, esetleg nézzünk egy jó filmet vagy menjünk el egy közös spinning edzésre!

Téli kerékpározásPersze a legelszántabbaknak nem fogja kedvét szegni a hideg és a latyak. Nem is beszélve az egekbe felszökött benzinárakról és a lassú, drága tömegközlekedésről. Akik tavasztól őszig edzésben vannak, azoknak nehéz lemondani a téli kerékpározásról. Különösképpen azok ragaszkodnak a téli hónapokban is kétkerekű járgányukhoz, akiknek ez a közlekedési eszköze. Biciklivel járnak dolgozni, vele hordják a csöppséget oviba, kerékpárral mennek a közértbe. Mindenképpen csak addig járjunk bringával, ameddig jól esik. A hőérzete mindenkinek más. Van aki fagypontig van „kalibrálva” van aki a mínuszos ellenszelet is jól bírja. Van aki a száraz időben biztonsággal megy, de mikor leesik a hó inkább lemond a kerékpározás nyújtotta örömökről. Nagyon fontos, hogy ne télen kezdjük a rendszeres kerékpározást. Sokkal alkalmasabb erre a tavasz. Így legalább nyolc hónapunk van felkészülni a téli bringázásra.

 

A kerékpár téliesítése


Téli kerékpározásAz első és legfontosabb, hogy ne feledjük, a kerékpár közlekedési eszköz. A műszaki állapot nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez. A hólé, a sár és a sós latyak kifejezetten ellenségei a fém (acél) alkatrészeknek, különösképpen a forgó alkatrészeknek. A láncváltós rendszerek szintén nehezen tolerálják az effajta körülményeket. A másik, rendkívül nagy igénybevételnek kitett alkatrészcsoport a meghajtás (hajtómű, lánc, fogaskoszorú). Ilyenkor gyorsan kopnak a fogaskerekek. Naponta tisztítani, olajozni, kenni kell a rendszert. Az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrész a fékbetét, mert a sáros hólé „fogyasztja” a fékbetéteket ezért puhább vagy kompozit betét javasolt. Vigyázz! - havas, jeges úton megnő a féktávolság. A rosszabb látási viszonyok miatt érdemes plusz fényforrást és fényvisszaverő ruházatot használni.
Acélsíneken, bazalt vagy márványburkolaton legyünk nagyon óvatosak, mert rendkívül csúszósak!
A sima gumikat cseréljük le durvább mintázatú köpenyre, komolyabb hó esetén szöges gumira. Ne feledjük, ónos esőben, jégen tilos kerékpározni! Havas, latyakos, csúszós időben válasszuk a kerékpárutat, ha nincs, akkor inkább a járdát!


Felszerelés és ruházat


Téli kerékpározásNagyon fontos a réteges öltözködés. Figyeljünk arra, hogy a túl sok vagy feszes ruházat ne gátoljon a szabad mozgásban, ne fázzunk, de ne is izzadjunk meg benne. Az aláöltözet célja, hogy a mozgás során termelt hőt a külső rétegek felé kivezesse. A középső réteg – többnyire polár – funkciója, hogy melegen tartson, de továbbvezesse a hőt a külső réteg felé. A külső réteg a szigetelő réteg. Ez véd a csapadéktól és a széltől és kifelé levegőzik.
Ami fázni szokott, az a négy végtagunk és a fejünk, ezért a téli kerékpározásnak négy elengedhetetlen kiegészítője: a kesztyű, a sapka, a kamásli és a térdmelegítő. az első háromnak víz és szélálló anyagból kell lennie. A térdmelegítőt mi magunk is elkészíthetjük egy régi pulóver ujjából. Csapadékos időben vigyünk magunkkal tartalék kesztyűt! Fejünket és arcunkat maszkkal, sállal és persze bukósisakkal. Az arcüreg nagyon érzékenyen tud reagálni a metszően hideg menetszélre és ugye egyikünknek sem hiányzik egy arc- vagy homloküreg gyulladás. A szemünket zavaró könnyezésre tudja indítani az ellenszél, ezért érdemes sí szemüveggel védekezni ellene.
Sárvédő nélkül ne vágjunk neki a télnek! A felcsapódó jéghideg latyak gyorsan elveszi kedvünket a téli kerékpározástól. Sárvédőkből ne a felpattintható típusokat válasszuk, mert azok nem védenek rendesen. Legjobb a pálcás, műanyag borítású alumínium sárvédő. Téli lábbelinek leginkább a vízzáró de páraáteresztő membránnal rendelkező, a lábfej mozgását nem akadályozó magasított szárú, kemény talpú túrabakancsok javasolhatók.
Ja igen, a maszk! Ha nagy a szmog, akkor kifejezetten bölcs dolog egy profi szűrős maszk. Igaz, nem a legkellemesebb viselet, de a légszennyezettségből eredő betegségekben sínylődni még rosszabb. Úgyhogy télen fontold csak meg.


Végül, de nem utolsó sorban a téli kerékpározás nagy odafigyelést igényel. Ne közlekedj rutinból!