Ráugrottak a gyártók a négypedálos kerékpárra. Nemrégiben egy hátfájással küzdő holland sebész, Lex van Stekelenburg ötlete alapján a TSG Essempio megtervezte a 4StrikeBike-ot, a négypedálos kerékpárt. Azóta egy svájci cég is rástartolt a négypedálosokra, most pedig egy német cég, a Varibike Gmh. dobta piacra a teljes testet megmozgató bicikliket.

Kézzel-lábbal hajtható kerékpár

A koncepció lényege, hogy a hagyományos kerékpárokhoz hasonlóan ezt a biciklit is lehet szimplán lábbal tekerni, de itt a kormány is használható pedálként. Illetve a kormány maga a pedál.

Kézzel-lábbal hajtható kerékpár
A biciklis tetszés szerint hajthat lábbal, vagy kézzel, vagy egyszerre mindkettővel. Egy vizsgálat szerint a megduplázott pedállal a biciklis által kifejtett erő is jelentősen megnő: állítólag azonos pulzusszámon harmadával több energiát tudunk átvinni így a kerékpárra.
A gyártók szerint a konstrukció előnye, hogy sokkal jobban megdolgoztatja a felsőtestet, a karokat, és a hátat. Azt állítják, hogy kifejezetten jót tesz a különféle hát- és gerincproblémákkal küzdőknek, és fogyni is jobban lehet vele, mint egy hagyományos géppel.

Kézzel-lábbal hajtható kerékpár
A kerékpár karakterét alapjaiban meghatározza a kormányt és a monoblokkot összekötő erőátviteli rendszer. A Varibike esetében az egész vázat átszabták, és egy külön, nem túl esztétikusan elhelyezett cső tartja az átvitelt.
A 4StrikeBike esetében sokan a konstrukció gyenge – vagy valójában ki sem dolgozott – pontjának tartották a kormányhoz kapcsolódó szíjáttételt. A Varibike honlapja sem bővelkedik információkban arról, hogy milyen megoldással kötötték össze a kanyarokban elforduló kormánypedált a lánckerékkel. A hivatalos promóciós videón úgy látszik, hogy a németek hagyományos láncot alkalmaztak, amelyet a lánckeréktől felfele beburkoltak.
Az új, legalább 120 izmot mozgató négypedálos géphez jelenleg 4499 eurós, több mint 1,3 millió forintos bevezető áron lehet hozzájutni az ulmi kerékpárüzemben. (Forrás: Kerékagy)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dxsPBjiPyYE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>