BicikliCentrum

Bevásárlókosár 0
0 Ft

Át lehet, sőt, át kell rakni a rendszámot!

Akik jogkövető módon szerették volna használni a vonóhorgos bringatartót, csapdában érezték magukat. A törvény nem engedi, hogy átrakják a rendszámot az amúgy jól kitalált helyre, de a takarás is illegális. Tőlünk nyugatabbra általában egy harmadik rendszámot tesznek a tartóra, de nálunk ilyen – egyelőre – nem létezik. Volt, aki házi másolatot készített, másokat pedig állítólag megbüntettek.

Hátsó kerékpárszállítóra rendszámtábla

Vonóhorogra szerelhető kerékpártartó

Kérdésünkre, hogy mi a helyes megoldás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a rendőrség egyhangúan állította, ilyen nincs. Az ő értelmezésükben nem szabad átrakni a rendszámot, eltakarni pláne nem, úgyhogy pillanatnyilag nem lehet legálisan használni az ilyen kerékpártartókat.


Rendszám kerékpárszállítóra

Augusztus 27-én összeültek az NFM, az NKH és az ORFK szakértői, és megállapodtak abban, hogy a „kialakult gyakorlatnak megfelelően” át lehet rakni a rendszámot, amennyiben az egyéb tekintetben is megfelelő minőségű tartón ennek rendes, megvilágított helye van. A lámpák duplázása is megengedett.
Ez önmagában is nagy megkönnyebbülés a bringatartók használóinak, de az NFM továbbmegy és megvizsgálja a harmadik rendszám kiadásának lehetőségét. Amilyet például Németországban és Ausztriában már jó ideje használnak. A kerékpártartókra szerelhető állandó hatósági jelzés méretében és tartalmában megegyezhetne az eredeti rendszámokkal. A visszaélések elkerülése érdekében azonban azt eltérő színben adnák ki az ügyfél kérelmére induló egyedi eljárásban.
(Az eredeti cikk a totalcaron olvasható)

← Előző Következő →