BicikliCentrum

Bevásárlókosár 0
0 Ft

Világít a kerékpárváz?!

Új megoldást fejlesztettek ki az éjszaka is bringázók védelmére. A kerékpár váza, pontosabban a váz festése a napenergiának köszönhetően világít.

Világító kerékpár

Sokan télen sem hagynak fel a kerékpározással, különösen amikor még nem vesznek erőt a mínuszok. Csakhogy ilyenkor a nappalok egyre rövidebbek lesznek és a hazafelé tartó utat a legtöbb bringásnak sötétben kell megtennie. Ez előtérbe helyezi a láthatóságot, mint biztonságtechnikai kérdést. A szürkület, köd, sötétség vagy a hosszabb fékút veszélyes tényezők, különösen az autóutakon áthaladó kerékpárosoknak. Ha a bringás nem használ megfelelő világítást, jelentősen megnő a balesetveszély.
Nagy segítség lehet egy olyan kerékpár, melynek vázát napenergiával aktiválható festékkel vonják be, mely így sötétedés után is fényesen ragyog. Mechanizmusa hasonló azokhoz a kis csillagokhoz, melyekkel a gyerekszobát díszíthetjük. Bár a világító vázfesték mindenképpen hasznos kezdeményezés, azonban hosszantartó utakra, éjszakai kerékpártúrákra nem használható, mivel a sötétedés után kb. 1 óráig képes világítani. Ráadásul aki zárt, nem kivilágított helyen tárolja munkaidőben a kerékpárját, annak sajnos nem lesz része az élményben.

Világító kerékpár
Van azonban egy ötletünk arra, miként tehető a kerékpárváz sötétben is jól láthatóvá. Szinte minden kreatív szaküzletben lehet olyan lakkot kapni, mely sötétben foszforeszkál, de olyan is akad, mely fényvisszaverő hatású. Azt nem tudjuk ezek mennyire időjárásállóak, de izgalmas lehet velük kisérletezni. Akár csak a küllőket lakkozzuk le, máris jó szórakozás lesz sötétben bringázni. És nem utolsó sorban biztonságosabb is.
Természetesen a fent említett megoldások nem pótolják a megfelelő világítást - amit a KRESZ is előír - mindössze némi pluszt ad a jobb láthatósághoz.

← Előző Következő →